Szűrővizsgálati módszerek

A várandósság első trimeszterében (11-13. terhességi hét) végezhető szűrővizsgálat:

Kombinált-teszt: optimálisan a várandósság 12. hetében ultrahang-vizsgálattal mérhető magzati tarkó redő vastagsága (NT) mellett, az anyai vérben vizsgált PAPP-A és szabad ß-hCG értékek komplex, összevetett vizsgálata alapján végzett kockázatbecslés. Átlagosan 85%-os hatékonysággal szűri ki a Down-kórral sújtott terhességeket, amely 5%-os pozitivitási ráta mellett érhető el.

A várandósság második trimeszterében (15-20. terhességi hét) végezhető szűrővizsgálat:

Quartett- (négyes-) teszt: optimálisan a várandósság 16. hetében, az anyai vérben mért AFP, szabad-beta-hCG, szabad ösztriol és inhibin-A értékek komplex vizsgálata alapján végzett kockázatbecslés. Átlagosan 75%-os hatékonysággal szűri ki a Down-kórral sújtott terhességeket, amely 5%-os pozitivitási ráta mellett érhető el.

Az első és második trimeszterben vizsgálható jelzők összesített értékelésével végezhető szűrővizsgálat:

Integrált-teszt: A leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer, amely számbaveszi az első trimeszterben és a má­sodik trimeszterben mért értékeket és mindezek összesített, súlyozott értékelésével ad eredményt. Az Integrált-teszt átlagosan 94%-os hatékonysággal szűri ki a Down-kórral sújtott terhességeket, amely 5%-os pozitivitási arány mellett érhető el.

Egyéb szűrővizsgálati formák:

Szérum integrált-teszt: Az Integrált-teszt magzati tarkó redő vastagság vizsgálat nélkül.

Szekvenciális (vagy Kontingens) szűrés: A Kombinált-teszt eredményének elvégzését követően dönt a várandós illetve a szakember a második trimeszteri vizsgálat elvégzéséről és a Kombinált-tesztből kapott kockázati értéket "felülírja" az, hogy az első trimeszteri eredmények mellett a második trimeszteri jelzők eredményei is számbavételre kerülnek.